Opdrætterens håndbog

Genetik

Genetisk potentiale

En hests genetiske potentiale beregnes i forhold til dens forældres genetiske potentiale og BLUP.

Når et føl er født, kan dets genetiske potentiale ikke længere udvikle sig

Medfødte evner og forbedring i færdighederne fra leg og missioner tælles ikke med i det genetiske potentiale. Det betyder, at en hests færdigheder kan overstige de værdier, der er angivet i dens genetiske potentiale.

Stjerner for udmærkelse

Belønningen for udmærkelse er en grøn stjerne, som du finder under hestens genetiske potentiale. Den viser, at hesten er ekstra dygtig med hensyn til denne bestemte færdighed. Den er sjælden, da den kun kommer som en kulmination på en opdrætters hårde arbejde med at træne og udvælge sine avlsheste med omhu. Den bliver kun givet til de allerbedste heste!

For at få en stjerne for udmærkelse, skal hesten have opnået 100% af sit genetiske potentiale for den relevante færdighed. Det er muligt at få flere stjerner for hver 10% mere genetisk potentiale hesten opnår i en færdighed.

Stjerner for udmærkelse gives kun, når føllet kommer til verden, da en hest genetiske potentiale ikke kan ændres, når den er født.

Medfødte færdigheder

Disse færdigheder har hesten lige fra fødslen. Ikke alle føl har medfødte færdigheder. Det afhænger af føllets forældre, deres genetiske potentiale og deres BLUP. Et føl kan for eksempel fødes med 10% udholdenhed.

Et føl kan ikke fødes med negative færdigheder. Hvis gennemsnittet af forældrenes BLUP er under 0, fødes føllet blot uden medfødte færdigheder.

De medfødte færdigheder fastlægges ved fødslen og tilføjes til det genetiske potentiale.

Vær opmærksom på, at medfødte færdigheder bliver føjet til hestens totale færdigheder. Derfor er det muligt at overstige de niveauer, der vises i det genetiske potentiale. Den samlede værdi tæller i forhold til konkurrencers minimumskrav.

BLUP

BLUP-værdien er et genetisk indeks. Den spiller en rolle i opdrætning, eftersom forældrenes BLUP-værdier påvirker føllets genetiske potentiale og evner ved fødslen.

Den beregnes ud fra:

  • hestens træningsniveau i dens tre foretrukne færdigheder
  • antal konkurrencer hesten har vundet, hvor idealtallet er 20 sejre.
  • hestens alder, BLUP kan kun nå 100 fra 10 år

Baseret på disse parametre vil BLUP-værdien altid være et sted mellem -100 og +100. -100 er minimumsværdien, og +100 er maksimumsværdien, som en hest kan nå.

Jo højere forældrenes gennemsnits BLUP-værdier, jo højere er chancerne for, at føllet har et højt genetisk potentiale og medfødte evner.

Hvis forældrenes gennemsnits BLUP-værdi er lavere end 0, vil føllet desuden ikke have nogen medfødte evner.

For at få de bedst mulige føl tilrådes det at vælge heste med en høj BLUP-værdi som opdrætningspartnere, eller i det mindste positiv, hvilket er heste, der er veltrænede, og som klarer sig godt i konkurrencer.