Ridecentrets håndbog

Landbrug og græsning

Jord

Du skal købe marker i ridecenterets butik. Disse marker vil blive brugt som græsningsareal til dine opstaldede heste og for at udvikle landbrugsaktiviteter, som er en væsentlig indtægtskilde. Markerne i butikken har forskellige overflader.

Frodigheden er vigtig, da den afgør, hvor meget du får ud af dine afgrøder. Det tæller med i kvalitetsvurderingen af dine marker under siden for dit ridecenter, og heste, som går på en frodigere græsmark, spiser mere gratis foder. Det sidste har betydning for udgifterne for de hesteejere, som opstalder deres heste på dit ridecenter.

Uanset om du vælger at forvandle marken til græsningsareal, bruge den til afgrøder eller til at avle køer, vil den miste noget af sin frodighed ved anvendelse. Du kan øge markens frodighed ved at lade den ligge brak.

En mark får 1% frodighed, for hver dag marken ligger brak om foråret og efteråret, 3% om sommeren og 0,2% om vinteren. Jord, der ligger brak, har altså et meget lavt frodighedsniveau om vinteren.

Græsmarker til de opstaldede heste

Dit græsningsareal skal svare til antallet af bokse for at kunne imødekomme behovet hos dine opstaldede heste i ridecenteret. Et center med for eksempel 10 bokse skal have et græsningsareal på mindst 10. Det er altid en god idé at have flere marker, så du kan dyrke afgrøder eller lade én ligge brak, så jorden kan komme sig og blive frodig igen.

Jordbrug

Du må til hver en tid have 6 marker til at dyrke afgrøder eller avle køer, uanset hvor stort dit ridecenter eller din mark er. Adgang til og udbytte af afgrøder afhænger af årstiden.

Hvis du har et drivhus, kan du så de frø, du vil på alle årstider, uden andre begrænsninger, end du kun kan dyrke afgrøder på 6 marker, hvoraf dit drivhus tæller som en mark. Du kan dog ikke dyrke æbler eller værdipas i drivhuset.

Et drivhus bliver slidt med 1% om dagen, når det anvendes til at dyrke afgrøder i.

Et reparer-ikon kan ses ved siden af et drivhus' slid, og det kan bruges til at reparere det med. Prisen for at reparere et drivhus afhænger af, hvor slidt drivhuset er, drivhusets kvalitet og dets størrelse. Hvis du ikke reparerer et drivhus, vil det blive ubrugeligt, når det når 100% slid, og den aktuelle afgrøde vil gå tabt. Du kan reparere et drivhus når som helst, så du kan blive ved med at bruge det.

Tilgængelige afgrøder

FrøDyrkningsårstidVækstens varighedHøst
gulerodsfrøGulerodsfrøForår9 dage
carotte Gulerod
hvedekornHvedekornSommer9 dage
sonble Hvedeklid
ressourcepaille Halm
havrekornHavrekornForår11 dage
avoine Havre
værdipas-frøVærdipas-frøEfterår30 dage
pass Værdipas
ÆblekernerÆblekernerEfterårHøst hvert efterår
pomme Æble
hørfrøHørfrøForår8 dage
ressourcelin Hør
lucernefrøLucernefrøSommer7 dage
fourrage Grovfoder

Om vinteren kan du ikke dyrke noget, med mindre du har et drivhus. Hvis du har et drivhus, kan du dyrke, lige hvad du har lyst til, bortset fra æbler og værdipas.

Du kan tjene penge ved at sælge dine afgrøder i butikken.

Du kan også:

  • få gulerødder, havre og foder tilgængelig for de opstaldede heste og opnå højere anseelse
  • du skal bruge hvedeklid og æbler til at lave tilskudsfoder
  • bruge halm og strøelse i dine bokse
Brug af en mark til at dyrke afgrøder:
  • gå til ridecenterets butik for at købe de frø og den gødning, du gerne vil bruge
  • gå til marker-siden
  • hvis marken allerede er i brug til græsning, skal du klikke på "brak" og derefter "kultivere"
  • vælg de frø og den gødning, du vil bruge på marken
  • bekræft, at marken er klar til at dyrke afgrøder!

Vær opmærksom på, at brug af gødning forkorter modningstiden.

Når høsten er ovre, vil marken blive lagt brak for at lade jorden hvile. Derefter kan du igen dyrke afgrøder på marken eller bruge den som græsningsmark for de heste, der er opstaldet på ridecenteret.

Opdræt af køer

Du kan også opdrætte køer på dine marker og bruge dem til at få læder. Antallet af marker, som du kan opdrætte køer eller dyrke afgrøder på, er begrænset til 6. Så hvis du for eksempel allerede har 4 marker eller drivhuse, som du dyrker afgrøder på nu, kan du ikke dedikere mere end 2 marker til at opdrætte køer på.

Som det er tilfældet med heste, kræver køerne én hektar hver. En lille mark måler 5 hektar og kan holde 5 køer.

Når du opdrætter køer, kan du få læder efter 30 dage. Derefter lægges marken brak, og så kan du begynde at opdrætte køer igen.

Der findes to typer af køer, som giver forskelligt udbytte i læder.